Professionsföreningarnas riktlinjearbete ska uppmuntras inte detaljstyras

Svenska Läkaresällskapet (SLS) uppmanar Styrgruppen i Nationellt system för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård (SKS) att inte försöka styra professionsföreningarnas riktlinjearbete under Covid-19 pandemin.

Uppdaterad kunskap under Covid-19 pandemin är en förutsättning för att optimera rekommendationer i hälso- och sjukvården. Svenska Läkaresällskapets vetenskapliga sektioner samlar Sveriges medicinska expertis inom respektive specialistområde och arbetar nu intensivt med att ta fram kunskapsunderlag inom den egna läkarspecialiteten. Ett arbete som sker helt på ideell basis och som grundar sig på medicinsk vetenskap och expertis för att bidrar till bästa möjliga vård och hälsa.

Svenska Läkaresällskapet har kontaktats av flera vetenskapliga sektioner som reagerat över att Styrgruppen i Nationellt system för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård (SKS) förefaller vilja överpröva kunskap framtagen av sektionerna i samband med Covid-pandemin. Man avråder från att följa rekommendationer som inte godkänts av respektive nationellt programområde (NPO).

– Det är förstås bra att samordna initiativ när så är möjligt i syftet att ge bästa möjliga vård i denna extraordinära kris, säger Britt Skogseid, ordförande i Svenska Läkaresällskapet. Men huvudmannen ska inte gå in och försöka styra eller motverka arbetet som nu sker inom professionen i respektive specialistförening eller sektion. Det riskerar att ny kunskap fastnar i ett byråkratiskt maskineri och inte tillräckligt snabbt kommer vården till del, vilket slutligen drabbar patienterna. Vi som medicinska experter måste nu omgående formulera och fortlöpande uppdatera vad som är att betrakta som lege artis vad gäller Covid-19 inom våra respektive specialistområden. Det är viktigt att vi är tydliga med att det vi rekommenderar är det som är bäst för patienten ur ett rent medicinskt perspektiv, utan kompromisser och anpassningar. Om sedan huvudmannen genom SKS, på grund av rådande resursbrist eller andra politiska hänsyn, väljer att överpröva specialistsektionernas medicinska uttalanden och rekommendationer så skall det tydligt framgå att det är huvudmannens rekommendation, inte professionens, avslutar Britt Skogseid.