Dödsdomen mot Ahmadreza Djalali måste upphävas

Svenska Läkaresällskapet sluter upp bakom kravet på att Iran omedelbart släpper den tidigare KI-forskaren och svenska medborgaren Ahmadreza Djalali.

KI-alumnen och forskaren Ahmadreza Djalali greps av polisen under en föreläsningsresa i Iran 2016. I samband med gripandet anklagades han bland annat för spioneri. 2017 dömdes Ahmadreza Djalali av Irans Revolutionsdomstol till döden för "korruption på jorden" i en rättegång som många betecknar som en rättslig skandal.

Under förra veckan kom rapporter bland annat i Läkartidningen om att Ahmadreza Djalali flyttats till ett nytt fängelse i Iran, vilket kan ses som ett tecken på att han snart kan komma att avrättas.

I ett pressmeddelande  kommenterade Ole Petter Ottersen, rektor vid Karolinska Institutet, uppgifterna: ”Stämmer de här signalerna är det mycket oroande. Vi måste agera kraftfullt och samfällt för att se till att dödsdomen mot Ahmadreza Djalali inte verkställs. Vi är många som är engagerade i hans fall och jag vill uppmana alla att göra vad de kan för att stödja honom nu”.

Fallet har fått stor internationell uppmärksamhet och världsläkarorganisationen WMA vädjar nu i ett brev till Irans president att ingripa för att förhindra att dödsdomen verkställs.

Under lördagen den 28 november gick även samtliga 21 rektorer för Sveriges universitet och högskolor som ingår i den svenska sektionen av nätverket Scholars at Risk gemensamt ut på Expressens debattsida med krav på att Ahmadreza Djalali släpps fri.

Svenska Läkaresällskapet, läkarkårens vetenskapliga organisation, ställer sig bakom WMAs vädjan och kravet på att Ahmadreza Djalali släpps fri.

–Ahmadreza Djalalis fall berör oss alla, säger Tobias Alfvén, ordförande i Svenska Läkaresällskapet. Yttrandefriheten och rätten till en rättvis rättegång är grundläggande mänskliga rättigheter som måste värnas. Svenska Läkaresällskapet ställer sig bakom WMAs vädjan med hopp om att Irans president nu ingriper för att dödsdomen inte ska verkställas och att Ahmadreza Djalali släpps fri.

Foto: Privat/TT

Amnestys upprop

Skriv under Amnestys upprop till Irans ambassad och sprid ordet genast: Vi måste sätta stopp för avrättningen av Ahmadreza!