Brott mot FN:s deklaration om mänskliga rättigheter

Under veckan har det rapporteras i flera medier om att ogifta kvinnor anges till polis vid svenskdrivet BB i Förenade Arabemiraten. Frågan om hur svensk vårdpersonal ska agera när svenska vårdföretag driver sjukhus i andra länder diskuterades på Etikdelegationens möte idag fredag den 22 mars. Beslut togs om att ta fram ett kortare etiskt uttalande i frågan.

Mikael Sandlund, ordförande i Svenska Läkaresällskapets delegation för medicinsk etik, säger att lagstiftningen om ogifta kvinnor och utomäktenskapliga barns rättigheter i Förenade Arabemiraten innebär ett flagrant brott mot FN:s deklaration om mänskliga rättigheter i en kommentar till Dagens Nyheter.

– Här har vi en situation då dokumentation vid den medicinska insatsen vid förlossningen riskerar att användas som bevis när kvinnorna anklagas för ett brott. Om man som läkare bestämmer sig för att arbeta här, så är det en typ av begränsningar i den medicinska verksamheten man måste väga in, säger Mikael Sandlund.

Han pekar på att arbetet för ett vårdbolag i Förenade Arabemiraten också styrs av affärsintressen.

– Det här handlar inte om biståndsarbete eller en katastrofinsats. Då måste man kunna diskutera om det är fel att vara där. Eller om man som läkare ändå anser att man bidrar till något större gott.

Läs artikel publicerad i Dagens Nyheter 2019-03 22

Läs också
Etisk diskussion efter avslöjande om svenskt vårdföretag