Helena Frielingsdorf Lundqvist – ny ordförande i SLS kommitté för global hälsa!

Det är med stor glädje vi hälsar Helena Frielingsdorf Lundqvist välkommen som ny ordförande i Svenska Läkaresällskapets kommitté för global hälsa. Helena har varit ledamot i SLS kommitté för global hälsa sedan januari 2017 och har en djup förankring, kunskap och erfarenhet inom fältet för global hälsa. Hon tillträder som ordförande i oktober 2018 och efterträder Tobias Alfvén som är Läkaresällskapets nye vice ordförande.


SNABBFAKTA
Namn: Helena Frielingsdorf Lundqvist
Arbetar: Tillförordnad specialist i psykiatri med klinisk forskartjänst, Vrinnevisjukhuset, Norrköping samt Linköpings Universitet/KaroIinska Institutet.
Beskriv dig själv med tre ord: Nyfiken, engagerad, lösningsinriktad.
Antal uppdrag med Läkare Utan Gränser: Fyra

Foto: Utanför distriktsjukhuset i Mweso, Kongo-Kinshasa 2012.
Fotograf: Natalie Giorgi-Alberti, MSF


 

Varför är du engagerad i globala hälsofrågor och vilka är dina drivkrafter?

Att arbeta med global hälsa är det roligaste och mest meningsfulla jag vet. Alla solskenshistorier jag upplevt i fält. Och det faktum att världen enligt nästan alla global hälsa-relaterade mått blir lite bättre för varje dag, samtidigt som det finns enorma ojämlikheter kvar att utjämna.

Senaste uppdraget med Läkare Utan Gränser?

Sommaren 2014 var jag under tre månader i Bossangoa, Centralafrikanska republiken och arbetade som medicinskt ansvarig för ett mellanstort sjukhus med ett flertal mobila kliniker. Det var mitt under pågående inbördeskrig och många av den ordinarie sjukvårdspersonalen hade flytt. Vi jobbade mycket med att se till att patienter med till exempel HIV och TB skulle få adekvat behandling, och utvecklade program med både medicinsk och psykosocial vård för personer som utsatts för sexuellt våld och andra övergrepp. Samtidigt var det malariasäsong, så vår vanligaste patientgrupp på sjukhuset var små barn med svår malaria. Tack vare att det finns bra behandlingsmetoder och tillgång till blodtransfusion kunde vi rädda livet på de allra flesta.

«Jag minns särskilt en 3-årig flicka jag träffade
på en av våra mobila kliniker.
Hon var så blek och anemisk att vi trodde
att hon inte skulle klara färden från sin by
till sjukhuset. Men tack vare att en av byborna
kunde skjutsa henne på moped till
sjukhuset för snabbt omhändertagande
blev hon sitt vanliga charmiga jag igen
efter bara några dagar»

Hur tar du hem och förvaltar dina nya kunskaper och erfarenheter bland kollegor? 

Jag delar gärna med mig av mina kunskaper på olika sätt, till exempel genom att berätta om mina erfarenheter på kafferasten eller klinikmöten. Jag undervisar också om global hälsa på läkarutbildningen i Linköping, och brukar föreläsa om global psykisk hälsa för kollegor på kliniken, forskarkollegor och på masterprogrammen i global hälsa och katastrofmedicin på KI.

Exempel på erfarenheter jag har nytta av dagligen och försöker sprida bland kollegorna inom psykiatrin är transkulturell kompetens samt den enorma potentialen för så kallad task-sharing. Jag har mycket goda erfarenheter av att stora delar av vården kan levereras av tränade icke-specialister.

Tankar kring ditt ordförandeskap i SLS kommitté för global hälsa?

Kommittén utgörs av några av landets främsta forskare och eldsjälar inom global hälsa, så det är alltid roligt och inspirerande att jobba tillsammans. Väldigt spännande men också lite pirrigt att nu få förtroendet att ta över som ordförande.

Vilka frågor vill du som ordförande driva?

Jag vill i första hand fortsätta att driva de kärnfrågor kommittén redan jobbar med: Att sprida kunskap och medvetenhet om global hälsa, och verka för en hög och jämn nivå på undervisningen i global hälsa på utbildningar i hela landet. Global hälsa berör alla.

Att samla och arrangera plattformar för att stärka internationella samarbeten och forskning inom global hälsa. Många som vill forska inom global hälsa har svårt att få överblick över vad som finns och vart man kan vända sig. Det kan kommittén ändra på. Lika viktigt som att forska är att påverka relevanta aktörer så att forskningsresultaten verkligen omsätts i praktiken.

Jag tycker också det är viktigt att underlätta för läkare och annan hälso- och sjukvårdspersonal som vill arbeta kliniskt eller administrativt med global hälsa internationellt, framförallt genom att bidra med medicinsk kompetens i samband med akuta humanitära kriser men också genom mer långsiktigt utvecklingsarbete vid organisationer som WHO och FN.

Hur kan man som läkare vara med och bidra i arbetet för global hälsa på hemmaplan?

Allt du gör som syftar till att uppnå god och jämlik hälsa för alla bidrar till global hälsa. Rent konkret kan det vara allt från att arbeta på en mottagning för papperslösa till att i sin dagliga kliniska vardag vara uppmärksam på att patienter från utsatta grupper inkluderas i vården på ett sätt som gör att de inte halkar efter hälsomässigt. Du kan också engagera dig i frågor som bidrar till förbättrade förutsättningar för flyktingar och asylsökande.

Om du inte har möjlighet att åka iväg och arbeta i humanitära kriser internationellt kan du bidra genom att handleda yngre kollegor som gör det, eller genom att hoppa in och ta ett extra jourpass för att en kollega ska få möjlighet att åka och arbeta där hen behövs som mest.

Om du håller på med forskning eller förbättringsarbete kan du samarbeta med sjukhus eller universitet i låg- eller medelinkomstländer. Det brukar leda till smartare lösningar och bättre resultat för alla inblandade.

Vad ser du som den största utmaningen för att nå målen i Agenda 2030?

Att utrota den extrema fattigdomen. Det är i högsta grad möjligt, men det krävs enad politisk beslutsamhet och välorganiserat internationellt samarbete.


Sagt om Helena:

«Helena är en eldsjäl som brinner för att öka kunskapen om global hälsa och bidra till en bättre och mer jämlik värld. Hon besitter kunskap och mod och har en unik erfarenhet från sina uppdrag med Läkare Utan Gränser. Jag är djupt imponerad av hennes drivkraft och engagemang och ser med spänning fram emot kommitténs fortsatta arbete»

Tobias Alfvén vice ordförande i Svenska Läkaresällskapet samt
tidigare ordförande i SLS kommitté för global hälsa.


Läs mer om SLS kommitté för global hälsa

Läs mer om Läkare Utan Gränser

Läs mer om Agenda 2030