Replik: Allvarliga brister på universitetssjukhus måste åtgärdas
REPLIK. Gabriel Wikström (S) och Karin Rågsjö (V) menar att en stopplag för att förhindra privatisering av universitetssjukhus är angelägen (DN Debatt 23/8). Huruvida det är ett bra förslag eller inte tar vi inte ställning till utan vi vill istället betona vikten av att i första hand handskas med aktuella problem i vården, skriver företrädare för Svenska läkaresällskapet.
Under det senaste året har ett antal nyhetsinslag avslöjat allvarliga brister just på universitetssjukhus. Läkare vittnar om att de inte kan arbeta enligt vedertagna medicinska principer och att de pressas till att erbjuda vård som strider mot deras yrkesetik. Skandaler och systematiska brott mot grundläggande etiska principer beskrivs i vård och klinisk forskning.
Regeringens utredare Göran Stiernstedt beskriver i den statliga utredningen ”Effektiv vård” undermålig kvalitet på den politiska styrningen och menar att det är ett problem i vården. Utredaren menar att beslutsfattarna sällan förstår innehåll och konsekvenser av besluten och att styrningen gärna har politisk ”skyltfönsterkaraktär”. Nuvarande gemensamma ägandeform är således inte en tillräcklig förutsättning för godtagbar kvalitet på våra universitetssjukhus. Huruvida det är en nödvändig förutsättning är en ideologisk fråga som Läkaresällskapet och Etikdelegationen inte tar ställning till.
Tveklöst har våra gemensamt ägda universitetssjukhus tidigare varit framgångsrika och är det till stor del fortfarande. För fortsatt legitimitet av ägandeformen är det emellertid angeläget att de grundläggande problem som påtalats i massmedia, av regeringens utredare och i Läkaresällskapets utredning ”En värdefull vård” blir lösta.
Ansvarstagande och kompetens i ägarrollen är nödvändiga förutsättningar för förtroendet för vården. Vi förväntar oss att ägarna till universitetssjukhusen tar sitt ansvar så att dess personal kan arbeta i enlighet med sin yrkesetik, professionella kunskap och i förekommande fall uppfylla de krav yrkeslegitimationen ställer.
För Svenska Läkaresällskapet genom
Stefan Lindgren, ordförande
Mikael Sandlund, ordförande i Etikdelegationen
Tiit Mathiesen, ledamot av Etikdelegationen