Fysisk aktivitet på recept är en kostnadseffektiv och evidensbaserad metod till bättre hälsa

- Det är bra att SFAM inlett en process att lista onödiga åtgärder i vården, säger Lars Jerdén, allmänläkare och projektledare för Läkaresällskapets Levnadsvaneprojekt i en kommentar till artikeln om hälsokontroller av friska som publicerades i Svenska Dagbladet den 20 november.

- Listan innehåller dock punkter som inte ska vara med; fysisk aktivitet på recept är en kostnadseffektiv och evidensbaserad metod det har konstaterats av såväl SBU som Socialstyrelsen, fortsätter han.

SFAMs arbetsgrupp konstaterar att allmänna hälsoundersökningar av friska baserade på tester och laboratorieprover inte leder till lägre sjuklighet eller dödlighet. Däremot visar hälsosamtal av den typ som sker i Västerbotten på bra resultat, dokumenterade i vetenskapliga artiklar och av SBU.

- Vården ska fråga om levnadsvanor när det är relevant och viktiga fynd som rökning ska naturligtvis journalföras. Debatten fortsätter inom SFAM, och SFAM:s Levnadsvaneråd har skrivit en utförlig kritik av listan som publiceras i AllmänMedicin nr 4-2014, säger Lars Jerdén.

Svenska Läkaresällskapet avslutar vid årsskiftet projektet om läkares samtal om levnadsvanor som Socialdepartementet initierade 2011. Debatten om kontroll av levnadsvanor hos friska fortsätter på Medicinska Riksstämman, och i vår arrangerar Läkaresällskapet återigen Levnadsvanedagen, den 3 februari 2015.


Hälsokontroll av friska – dyrt och onödigt SVD 2014-11-20