Reseberättelse av Frida Johansson

MTFs resbidrag tog mig till den största internationella konferensen inom magnetresonanstomografi, ISMRM.

Det finansiella bidraget från MTF möjliggjorde mitt deltagande på ISMRM, den största internationella konferensen inom magnetresonanstomografi. Där fick jag för första gången live (efter två år av digitala konferenser) presentera mitt arbete för likasinnade. 

REseberättelse ISMRM 2022 B3.jpg

Arbetet syftade till att ge fördjupad kunskap om ländryggdiskarnas biomekanik vid belastning av ryggen. Många studier har gjorts på kadaver eller djur. Det saknas fortfarande en smidig och icke-invasiv metod för att undersöka ryggdiskarnas respons på belastning i dess ursprungliga miljö för att kunna prediktera smärta eller degenerativ progression.

Genom MR bildtagning av ländryggen under belastning med en kompressionsställning i kombination med bildregistrering har vi tagit fram deformationen i varje voxel av disken vid belastning.

Vår slutsats var att det är möjligt att kvantifiera och visualisera deformationen av disken med den konventionella MR-bildtagningen i kombination med bildregistrering vilket skulle kunna korreleras till degenerering eller sprickor i disken.

 

REseberättelse ISMRM 2022 B2.jpg

De övriga presentatörernas arbeten handlade till största del om knän då rubriken på min session var ”Cartilage”. Det visade sig att det finns väldigt mycket likheter mellan knän och ryggdiskar och det slutade med att jag fick mycket att anteckna när jag lyssnade på de andra. 

Konferens bjöd i övrigt på inspirerande föreläsningar för unga forskare, grundläggande MR-fysik och mer fördjupande föreläsningar för specifika områden.

Mest fokus fick tumörer, hjärta och hjärna vilket dessvärre inte är av så stort intresse för min ryggforskning. På de enstaka musculoskeletala sessionerna försökte jag ta till mig så mycket som möjligt.

REseberättelse ISMRM 2022 B1.jpg

Ny teknik presenterades av företag och många nya kontakter knöts.

Jag blev verkligen inspirerad och fick tillbaka glöden att vilja bidra till forskningen och utvecklingen av fältet.

Det är verkligen en vecka jag kommer minnas länge. 

Reseberättelse av Frida Johansson 2022-07-04