Reseberättelse av Tomas Bäcklund

Referat från Medicinteknikdagarna i Luleå, 5–6/10, 2022

MTF inledde med en kursdag den 4/10 men för de flesta så inleddes dagarna med ett mycket trevligt mingel på kvällen där det serverades dryck och lite lättare mat. Där fick man en chans att återskapa gamla kontakter från före pandemin.

Reseberättelse MTF 2022 1.jpg

Första dagen så invigde Fredrik Nikolajeff MTD 2022 och hälsade oss alla välkomna till Luleå, därefter pratade LTU:s prorektor Per Weihed samt kommunstyrelsens ordförande Carina Sammeli. Carina höll ett mycket inspirerande tal som fick mig att tänka, kanske ska man flytta hit.

Ett mycket trevligt inslag i år var posterpitchar, en minuts presentation av varje poster. Jag upplevde det som perfekt, man fick en överblick över alla postrar och de av intresse kunde man då gå direkt till för att få hela historien. Jättebra!

Innan sessionenrna startade höll Mathias Ekman, Microsoft, ett planearföredrag med titeln ”Vad krävs för att bli världsledande inom life science i en digital tidsålder”. Han menade att nu gäller det att kunna hantera stora datamängder snabbt och att mycket hårdvara redan finns. Självklart kan Microsoft bistå med datalagring!! Han menade även att när vi siktar på förbättring av våra system så ska vi sikta på 100 eller tom 1000 ggr förbättring inget mindre.

Detta år kördes tre parallella sessioner där jag första dagen deltog i MT inom kardiologi och MT inom neurovetenskap där även jag presenterade. Reflexionen var, vilken hög kvalitet det var på alla presentationer med många nyskapande tankar.

Första dagen avslutades med MTFs årsmöte följt av en mycket trevlig och välbesökt konferensmiddag på Stadshotellet.

MTdagar2022middag.jpg

Andra dagen började jag med MT inom oftalmologi och sedan Bioelektronisk medicin där åter igen kvaliteten var väldigt hög. Bytte kort sal för att lyssna på Björn-Erik Erlandssons föredrag om hälsoappar/medicinska appar och gränsdragning för CE märkning enligt MDR eller inte. Högaktuell fråga!

Nästa år så kommer MT dagarna att hållas i Stockholm 11–12 oktober. På bilden ser vi Heikki Teriö motta stafettpinnen.

 

Till slut måste jag trycka på att detta var ett fantastiskt arrangemang rakt igenom.

 

Med vänlig hälsning

Tomas Bäcklund

 

PS. Om jag saknade något så var det en tryckt abstraktbok. Kan ha med åldern att göra.