Reseberättelse av Frida Westerbergh

Kurs ”Artificial Intelligence and Machine Learning: Theory and Practice", Oxford, UK, 7-25 augusti 2023.

Jag vill rikta ett hjärtligt tack till er för det bidrag som jag erhöll för min resa till England, där jag deltog i kursen "Artificial Intelligence and Machine Learning: Theory and Practice" vid Lady Margaret Hall, University of Oxford. 

Det övergripande målet med vår forskning är att utveckla bildbehandlingstekniker som möjliggör förbättrad diagnostik och förbättrat behandlingsutfall för patienter som genomgår radionuklidterapi för metastaserad cancersjukdom. De framsteg som gjorts inom AI under de senaste åren har varit revolutionerade för vårt fält, och vi har i gruppen utvecklat flertalet AI-baserade algoritmer för just ovan nämna ändamål. 

Jag har under mina 3,5 år som doktorand aktivt deltagit i utvärderingen av dessa AI-verktyg, och har därigenom fått en ytlig förståelse för dess uppbyggnad och funktion. Jag har däremot känt att jag saknat en grund att stå på. Detta var just detta som föranledde att jag (och min doktorandkollega Katja Smits) sökte jag kursen i Oxford; en önskan om att få mer teoretisk kunskap om och praktisk erfarenhet av AI, och därigenom kunna bidra mer aktivt till den forskning som gruppen bedriver. 

Kursen i Oxford överträffade alla mina förväntningar. Den hade en balanserad inriktning på både teoretiska och praktiska aspekter av AI. Varje dag inleddes med omfattande föreläsningar som täckte allt från grundläggande till avancerade koncept. Därefter följde seminarier i mindre grupper där vår instruktör gav praktiska exempel och lösningar relaterade till de ämnen som berörts under föreläsningen. Varje vecka hade vi programmeringsuppgifter, som vi på fredagar diskuterade i ännu mindre grupper under s.k. tutorials (en undervisningsmodell typisk för University of Oxford). Den praktiska tillämpningen av koncepten i kod var särskilt givande – i synnerhet de mer optimeringsorienterade uppgifterna, där vi själva fick experimentera med olika kodparametrar för att förbättra prestandan hos våra nätverk. 

Att på tre veckor gå från en ytlig kunskap om AI till att kunna konstruera egna, om än enkla, AI-nätverk gav en stor tillfredställelse. Det faktum att min personliga utveckling gick så snabbt kan givetvis tillskrivas ett välgenomtänkt kursupplägg och pedagogisk undervisning, men även den otroligt inspirerande miljö vi befann oss i. Den vackra omgivningen, det välfyllda biblioteket, tre lagade mål mat om dagen och sociala aktiviteter på kvällarna – allt sammantaget gav optimala förutsättningar för helt kunna förkovra sig i och hänge sig ämnet. 

Avslutningsvis vill jag än en gång uttrycka min tacksamhet för MTF:s stöd. Jag är övertygad om att de nya kunskaperna jag har förvärvat kommer att göra stor skillnad för min förmåga att bidra till forskargruppens arbete. Tack! 

Vänliga hälsningar, 

Frida  

Bild ovan från examensceremoni. Jag tillsammans med studierektor Christopher Adamson. 


Text och bild: Frida Westerbergh, Doktorand vid Avdelningen för medicinsk strålningsvetenskap, Institutionen för kliniska vetenskaper, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet