Jobba nära användarna i vården !

Heikki Teriö, 2023 års pristagare av MTF-priset, tipsar om att nätverka för att lyckas genomföra framstående insatser inom medicinsk teknik i sjukvården.

Heikki som har en imponerande karriär inom medicinsk teknik på flera universitetssjukhus var förvånad över att bli nominerad och sedan tilldelad MTF-priset på MT-dagarna 2023. Men han är både glad och stolt över insatser där han lyckats bidra till förändring. Han betonar vikten av nätverkande och samarbete för att driva medicinsk teknik framåt.

Heikki 825 kvadrat.jpg

”För att lyckas måste vi som medicintekniska ingenjörer förstå användarnas behov och samarbeta nära vårdpersonalen.” förklarar Heikki som även har varit en drivande kraft bakom implementering av kvalitetsledningssystem för sjukhusen och delar gärna med sig av sin kunskap inom regelverk, MDR/IVDR, för att hjälpa andra inom branschen. 

Heikki har en imponerande karriär med ambitiösa roller inom medicinsk teknik på flera framstående universitetssjukhus. När han ombeds att beskriva en särskild och anmärkningsvärd erfarenhet som påverkat både hans arbetsliv och personliga utveckling, betonar han att han lärt sig mycket av varje människa han mött och varje arbetsplats han varit på. Han framhåller föreningsengagemanget som en av de mest givande erfarenheterna och det är med stolthet han berättar hur glad han är över att han fick vara delaktig och faktiskt bidra till att integrera de baltiska staterna i IFMBE. Milstolpen och höjdpunkten blev namnbytet 1996, då den Nordiska konferensen döptes om till Nordisk-baltisk konferens.

Förvånad över att bli nominerad

Priset som han tilldelades på MT-dagarna 2023 på Nya Karolinska förvånade Heikki, som tycker att han inte gjort mer än vad arbetsgivaren förväntat sig. Men han inser också att det kanske inte hör helt till vanligheterna att en verksamhetschef utöver sina ordinarie åtaganden reser världen runt som generalsekreterare för IFMBE, International Federation for Medical and Biological Engineering.

Förstå användaren

Till de som vill göra framstående insatser inom medicinsk teknik ger Heikki rådet att söka samarbete med vårdpersonal och förstå hur tekniken ska användas i praktiken. Han betonar vikten av att ha nära kontakt med användarna inom vården, något han själv praktiserat genom hela sin karriär, från att ha börjat som sjukvårdsbiträde till att samarbeta med läkare. Han arbetar alltid nära användarna i sina forskningsprojekt.

hospital-840135_600.jpg

Heikki har hängt med i utvecklingen och deltar just nu i forskning på IT-tillämpningar. Det har hänt mycket sedan millennieskiftet då e-hälsan och telemedicinen bestod av kommunikation med e-post, fax, ISDN-koppling och första generations GSM telefoni. Som exempel beskriver han hur vi idag kan monitorera och ge viss vård på distans, till och med om personen med låt säga en pacemaker befinner sig i ett annat land, flera hundra mil bort. 

Tidig implementering kvalitetsledningssystem 

I nomineringen nämns Heikkis medverkan till att Huddinge universitetssjukhus blev Sveriges första att uppnå ISO 14001-certifiering, Ledningssystem för miljö. Vad som inte nämns är att Medicinsk Teknik redan innan dess utvecklat kvalitetsledningssystemen och sett till att få delar av verksamheten certifierad enligt Allmänna kompetenskrav för provnings- och kalibreringslaboratorier ISO/IEC 17025.

 blur-1853262_600.jpg

Fortsätter tolka regelverken

För Heikki är glädjen att arbeta tillsammans med andra och se hur innovationer når marknaden det som ger verklig mening till hans arbete. Han är aktiv som utbildningsproducent och delar gärna med sig av sin kunskap och erfarenhet för att hjälpa andra att lyckas inom branschen. Hans råd är att nätverka så mycket som möjligt och dra nytta av samarbeten för att driva medicinsk teknik framåt.

 


Foto: Porträtt av och med Heikki Teriö. Herobild från Pexels.  Bilder i texten från Pixabay.
Text: Carolinn Olsson i samarbete med Heikki Teriö