2024 Hanna Isaksson

Erna Ebelings pris tilldelas Hanna Isaksson professor i biomedicinsk teknik vid Department of Biomedical Engineering Lunds Universitet.

För hennes framstående forskning inom området biomekanik, med särskild tyngdpunkt på betydelsen vid diagnostik av sjukdomar som till exempel benskörhet och förståelsen av vävnaders uppbyggnad och sammansättning. 

Professor Hanna Isakssons forskning har resulterat i ett flertal innovativa metoder där kliniska patientbilder kombineras med bildanalys och beräkningsmodeller för att förstå det mekaniska beteendet och dess koppling till patientens hälsa. MTF har intervjuat Hanna i samband med utmärkelsen och här kan du läsa om hennes forskning.

DALL·E monitor displaying 3D simulation of a femur with fracture 560x560.png

Priset är en bekräftelse på att vi är redo för nästa steg

Du har blivit tilldelad Erna Ebelings pris för din framstående forskning inom biomekanik och det din nya metod kan bidra till; bättre diagnostik av benskörhet samt ökad förståelse för vävnaders struktur och sammansättning. Grattis till priset, vad innebär det för dig och din forskning? 

- Tack! Det är en ära att få detta pris tilldelat. Historiskt har priset gått till forskare och personer som jobbar närmare klinikerna. Vi ägnar oss främst åt grundforskning och för mig blir då detta en bekräftelse på att vi har kommit tillräckligt långt att vi är redo för nästa steg mot kliniken. Förhoppningen är att vår utvecklade metod på sikt kan bli ett led i frakturkedjan inom svensk osteoporosvård.

Metoden kan förebygga tusentals benbrott

Professor Hanna Isakssons forskarlag har tagit fram en ny metod som kan förebygga höftfrakturer. Osteoporos, benskörhet, orsakar över 120 000 benbrott årligen i Sverige, varav 18 000 är höftfrakturer. Med dagens bentäthetsmätningar missas hälften av de patienter som har stor risk för frakturer. 

3D-simuleringsmetoden som teamet tagit fram är bättre på att identifiera patienter med hög risk för höftfraktur. I nyheten ”Ny metod ger hopp om färre frakturer” som Lunds Universitet publicerat berättade Hanna om vinsterna med metoden:

- Med hjälp av den nya metoden skulle vi varje år kunna upptäcka ungefär tusen fler personer med hög risk för höftfraktur. Och mycket tyder på att metoden även kan användas för att påvisa benskörhet innan den första frakturen inträffar.

Engagerad mentor för att motivera fler forskare

Du har varit engagerad i Sveriges unga akademi och varit en engagerad förebild för kvinnliga studenter och yngre forskare för att motivera dem till en framtida karriär inom teknikvetenskaper. Du är fortfarande engagerad i att påverka unga forskares villkor att bedriva högkvalitativ och internationellt konkurrenskraftig forskning. 

- Jag har bland annat varit med och utvecklat ett karriärsutvecklingsprogram här på tekniska fakulteten vid Lunds universitet. Genom LTH Career Academy ger vi individuellt stöd till alla nyblivna lärare och biträdande lektorer under deras uppstart. Framförallt hoppas jag att det kan gynna fler kvinnor att komma vidare i sin akademiska karriär. Det vore verkligen fint att se fler kvinnliga mottagare av Erna Ebelingspris i framtiden. 

Missa inte Hannas föreläsning på MT-dagarna

Är ni intresserade av att veta mer och höra Hanna berätta om sin forskning så föreläser hon på MT-dagarna, närmare bestämt på Onsdag 9 oktober klockan 16:50 i Stora aulan. 

- Förutom vår forskning kring benskörhet så kommer jag berätta om hur vi använder synkrotronljus vid MAX-IV för att undersöka hur rörelseorganens vävnader påverkas när de belastas och skadas. 

Stort tack för att du tog dig tid och berättade om dig och din forskning. Simuleringsmetoden verkar vara precis det vården behöver. Vi på MTF önskar dig varmt lycka till och hoppas verkligen att den når klinikerna så att tusentals människor kan undvika benbrott och onödigt lidande. 


Foto: Porträtt av Hanna Isaksson © Ruona. Illustration AI genererad via ChatGPT. 
Text: Hanna Isaksson i samarbete med Carolinn Olsson