Maria botar samhällsproblem på flera nivåer

MTFs vetenskapliga råd är en tillgång för Sveriges forskare, näringsliv och patienter

Maria Asplund sammankallande i MTFs vetenskapliga råd leder en grupp forskare vid Chalmers och Freiburgs universitet som utvecklat en metod som kan öka hastigheten för sårläkning. Genom bioelektronisk stimulans ökar hastigheten i cellernas läkningsprocess med upp till tre gånger. 

- Det är alltid roligt att få berätta om ett sådant här positivt exempel på framsteg inom medicinteknisk forskning. Jag brinner såklart för mitt område, bioelektronik, och det känns viktigt att få visa att elektronik inom medicin inte alltid handlar om avancerade elektroder i hjärnan som kan styra robotar.

 Bandage.jpg

Stort intresse för dolt samhällsproblem

Kroniska sår är ett stort och väl dolt samhällsproblem. Betydelsen av metoden blir enorm för till exempel diabetiker och äldre personer som annars blir oerhört lidande och sjuka av sår som inte läker. Intresset för projektet är stort. Det visar sig inte minst genom både nationell och internationell spridningen av nyheten som Chalmers publicerade förra veckan, 18 april 2023. 

Läs artikeln i sin helhet Så kan elektricitet läka sår tre gånger så snabbt

Fredrik Nikolajeff Nyh april 2023.png

Stolt ordförande ser ytterligare potential 

Maria Asplund har erfarenhet från metodisk forskning som bevisligen är mycket lyckosam. Det är en värdefull kompetens för MTFs engagemang och strävan efter att minska gapet mellan akademisk forskning och näringsliv.

- Jag är stolt över att Maria Asplund är sammankallande för MTFs vetenskapliga råd, säger Fredrik Nikolajeff ordförande i MTF. Hennes framgångsrika forskning är resultatet av föredömligt arbete och jag hoppas att hon har möjlighet att delta i aktiviteter om att beskriva och implementera enkla arbetssätt i enlighet med förordning om medicintekniska produkter, MDR. 

Läs mer om samarbetet med MedTech4health och boken som ska förenkla vägen från idé till medicinteknisk produkt. 

 

Text: Carolinn Olsson 

Foto: Gabor richter, Pixabay, Pexels_AexeyDemidov, Fredrik Nikolajeff, Pexels_Fauxels