Gemensamt firande av efterlängtad handbok
MTF hoppas på bättre samarbete mellan konstruktör och användare
I slutet av augusti lanserades den efterlängtade ”Handbok för effektivare framtagning av medicintekniska produkter”. Två av MTFs medlemmar är medförfattare till boken och hoppas att den ska underlätta arbetet, med alla faser, från idé till produkt.
”Handbok för effektivare framtagning av medicintekniska produkter” har tagits fram i samarbete mellan de strategiska innovationsprogrammen Medtech4Health och Smartare Elektroniksystem. Boken som består av 19 kapitel omfattar handledning för samtliga faser i den komplicerade resan som en medicinteknisk produkt gör. Från idé och utveckling till en produkt som finns på marknaden och används till patient.
Två medförfattare från MTF
MTFs medlem Eva Robertsson som är med medförfattare till flera kapitel hoppas att boken ska leda till en bättre förståelse för varandras förutsättningar och bättre kommunikation mellan produktutvecklare på företag och användare i vården.
Bild: Eva Robertsson, medförfattare och medlem i MTF
Tomas Camnell, som även han är medförfattare och medlem i MTF, hoppas att handboken får en bra spridning. Han poängterar att den största vinsten finns att hämta om den används redan i ett tidigt skede av utvecklingen.
- Jag hoppas att denna når alla medicintekniska innovatörer i vårt land, inom industri såväl som inom akademin och vården, så att deras resa från idé till marknad inte bjuder på en massa obehagliga överraskningar och onödigt merarbete.
Bild: Tomas Camnell, medförfattare och medlem i MTF
MTF representerar alla
Svensk medicinteknisk förening, MTF, som samlar representanter i vården, akademin och näringslivet för att främja en säker, anpassad och modern medicinsk teknik har bidragit i arbetet. MTF-medlemmarna Eva Robertsson, styrelseledamot och certifierad medicinsk ingenjör samt Tomas Camnell, styrelseledamot i MTF och QA/RA expert inom medicintekniska regelverk med mer än 30 år i branschen. Två erfarna ingenjörer på området, med stark kompetens på flera områden som bland annat har arbetat med att författa innehåll, sakgranskat och korrekturläst.
- MTF representerar alla; akademin, industrin och vården och har medlemmar från samtliga grupper med en majoritet i vården. Och i arbetet med boken har vi varit dem som påmint om användarperspektivet och vårdens förutsättningar, förklarar Eva.
MT-ingenjören berättar
Eva som varit engagerad i arbetsgruppen och bidragit med innehåll till flertalet kapitel i boken berättar om arbetet:
- Arbetet med handboken har varit mycket lärorikt och kapitlen har vuxit fram genom spännande och intressanta diskussioner. Där har vi nog alla lärt mycket av varandra. Jag har fått en större insikt och förståelse för komplexiteten det innebär att utveckla och tillverka en medicinteknisk produkt.
- Och trots att min kompetens är begränsad på vissa områden, till exempel utveckling, så känner jag att jag kunnat bidra med kunskap som har fått övriga att förstå vårdens förutsättningar på ett nytt sätt.
Bild: Eva Robertsson, certifierad medicinteknisk ingenjör, medförfattare till handboken och medlem i MTF. Foto: Carolinn Olsson
Lär av historien och varandra
Att det finns murar att riva och broar att bygga mellan, vården och den privata sektorn har nog de flesta erfarenhet av. Och vi är nog även överens om att det viktigaste med medicintekniska produkter är patientnyttan. På MTF tror vi på att bygga broar och att det är ett viktigt led i att öka överlevnadsgraden av innovationer. Eva hoppas att den här handboken kan hjälpa till att starta brobyggandet och öka förståelsen för varandras förutsättningar. Så här säger hon:
- Steg ett i bygget, tror jag, är att vara öppen för att lära av varandra. Att lyssna för att förstå varandra och att vi står på samma sida oavsett om vi är köpare eller säljare. Vi vill alla samma sak, göra skillnad för en patients liv!
- Och eftersom vi har samma regelverk att förhålla oss till hoppas jag att boken kan bygga broar. Framför allt mellan konstruktörer i utvecklingsfasen och användaren i vården. En tidig dialog dem emellan tror jag skulle löna sig på flera sätt. Genom den kan produkten anpassas för både användaren och den miljö som produkten ska användas i, alltså rummet och infrastrukturen. Det skulle ju säkert löna sig rent ekonomiskt men framför allt arbetsmiljömässigt för användarna i vården och naturligtvis även bidra till en bättre vård för patienten.
Relverket ger stöd
Eva berättar vidare att hennes drivkraft och ambition med att delta i arbetet med boken har varit att försöka riva murar. Murar som hindrar samarbete mellan de olika aktörer som är involverade i den produktlivscykel som en medicinteknisk innovation berör:
- En av de regulatoriska utmaningarna är att konkretisera vad en viss regel innebär för just min produkt. I den processen är det viktigt att förstå att regelverkets innehåll är baserat på tidigare erfarenheter, från olyckor och tillbud som inträffat. Regelverket finns där för att vi alla ska kunna undvika fallgroparna och slippa uppfinna hjulet en gång till.
- Om vi hjälps åt att tolka och lär av varandra är det lättare att se regelverket som ett stöd än som ett nödvändigt ont. Syftet är ju att ingen ska behöva göra om samma misstag, och att patienten skyddas från att bli lidande, igen.
Foto: Stina Nordqvist
”Vi är nog alla överens om att det viktigaste med medicintekniska produkter är patientnytta och det bästa, kanske enda, sättet att få innovationer att överleva är att bygga bryggor mellan företag och vården.”
/Eva Robertsson, Certifierad medicinteknisk ingenjör.
Ta hjälp!Det finns ett råd i boken: Gör inte detta på egen hand!
Och det är kanske förståeligt att det är orimligt att sätta sig själv och göra hela jobbet från idé till produkt. Vart hittar jag hjälpen?- Hitta likasinnade, uppmanar Eva och fortsätter, det som inte står i boken finns tillgängligt via länkar och den som vill veta mer kan alltid höra av sig till arbetsgruppen, som även är författare till boken.
Mer att läsa genom relaterade länkar:
- Ladda ner handboken https://medtecharena.se/handbok/
- Läs lanseringsreportaget på Medthech4Health https://medtech4health.se/popular-handbok-lanserades-med-fullsatt-event/
- Läs lanseringsreportaget av elektroniktidningen https://etn.se/index.php/nyheter/71281-en-handbok-om-medicinteknik.html
- Se lanseringseventet https://www.youtube.com/watch?v=sF8uM6lzd28