Debattpriset Röst 2022 tilldelas Kuba Rose

Priset belönar det mod som krävs för att ge sig in i debattens hårda klimat.

Kuba Rose, tidigare AT-läkare på Södersjukhuset, får årets Debattpris Röst för att han genom sin debattartikel om listningstak skickligt tar upp frågan om vilka prioriteringar som gäller i privat sjukvård med vinstintresse och hur detta påverkar den enskilde patienten. Att skriva denna viktiga artikel riktad mot sin arbetsgivare samtidigt som han arbetade på arbetsplatsen gör Kuba Rose till en värdig mottagare av Debattpriset Röst 2022. Stort grattis!

Priset delas ut under Kandidat- och underläkarföreningens medlemsdag den 26 november 2022. Pristagaren belönas med ett diplom och 4 000 kronor.

"I vems intresse driver Capio sjukvård i Sverige?" Läkartidningen 2022-08-01

Om Debattpriset Röst  
Svensk sjukvård står inför stora utmaningar. Det pågår en ständig debatt i medier om sjukvårdsstyrning, resursfördelning och etiska dilemman. Ofta är det sjukvårdens politiska ledare eller andra seniora inflytelserika personer, både läkare och icke-läkare, som syns i debatten. I SLS Kandidat- och Underläkarförening vill vi föra fram den framtida läkarens perspektiv – läkaren under utbildning och den som befinner sig tidigt i sin karriär. Priset belönar det mod som krävs för att ge sig in i debattens hårda klimat. Särskilt på grund av den yngre läkarens beroendeställning till sina äldre kollegor i och med läkarens behov av handledning genom sin karriär.