Fråga & Svar
Här samlar vi vanligt förekommande frågor!
Vad är Kloka Kliniska Val?
Kloka Kliniska Val är en svensk benämning på "Choosing Wisely" som är en internationell kampanj som syftar till att identifiera åtgärder i sjukvården som saknar patientnytta och underlätta utmönstringen av dem. Kampanjen lanserades av American Board of Internal Medicine 2012 och är i dag spridd till runt 30 länder.
De bärande principerna, som delas av alla nationer i det internationella Choosing Wisely-samfundet, är att det är läkarlett, patientcentrerat, multiprofessionellt, evidensbaserat och transparent. Arbetet vilar på att läkarprofessionens specialitetsföreningar identifierar åtgärder att utmönstra inom sin specialitet.
Vem står bakom initiativet?
Kampanjen lanserades av American Board of Internal Medicine 2012 och är i dag spridd till fler än 20 länder. I Sverige verkar Svenska Läkaresällskapet för att introducera modellen, i Sverige kallad Kloka Kliniska Val, i svensk hälso- och sjukvård.
Vem finansierar Kloka Kliniska Val?
För närvarande bygger projektet Kloka Kliniska Val på ideella krafter och Svenska Läkaresällskapet finansierar en arbetsgrupp med uppdraget att implementera Kloka Kliniska Val i svensk hälso- och sjukvård. För att nå framgång i det arbetet behöver vi dock få till stånd en starkare nationell samordning vilket kräver extern finansiering och samverkan. Svenska Läkaresällskapet sonderar möjligheterna för detta.
Vad är lågvärdevård?
Åtgärder i vården med avsaknad av patientnytta kallas lågvärdevård (low-value care). Lågvärdevård kan grovt delas upp i överdiagnostik och överbehandling.
Vem/vilka definierar vilken vård/undersökning/behandling som bör fasas ut?
En stor del av arbetet vilar på att läkarkårens specialitetsföreningar tillsammans med patienter och andra aktörer identifierar åtgärder för att utmönstra inom sin specialitet.
Varför behövs Kloka Kliniska Val i svensk hälso- och sjukvård?
Kloka Kliniska Val behövs för att säkra en hög kvalitet i hälso- och sjukvården. Att fortsätta med utredningar och behandlingar som saknar patientnytta kan vara av risk för patienterna och är ett resursslöseri. Genom att styra hälso- och sjukvården mot långsiktig hållbarhet med minskat resursslöseri kan ökad kvalitet uppnås. Genom att välja bort verkningslös eller skadlig vård, kan vårdens begränsade resurser även räcka till fler medicinskt motiverade insatser.
Hur startar vi Kloka Kliniska Val projekt på vår arbetsplats?
Om ni är intresserad av att införa Kloka Kliniska Val på er arbetsplats kontakta gärna oss i arbetsgruppen för mer information kkv@sls.se