Läkare emblem
Pin

Stockholm
3-4 december 2015

000

Nyheter

Ronnie Gardiner till Riksstämman

Ronnie Gardiner flyttade från USA till Sverige 1963 och fortfarande aktiv på toppnivå som trumslagare. Trots betydande musikaliska framgångar ser han skapandet av RGRM-metoden som höjdpunkten i sitt liv.

När Ronnie Gardiners fästmö brutalt mördades 1980 var Ronnie mycket nära att ta livet av sig. På väg att dränka sig i havet mötte han en svårt handikappad pojke som log vänligt mot honom. Händelsen gjorde att Ronnie besinnade sig. Utifrån sin profession som trumslagare bestämde han sig för att försöka skapa ett rehabiliteringsprogram för olycks- och sjukdomsdrabbade människor.
(Text: Leif Domnérus)


Rytmen i blodet – exempel på kulturens roll i rehabilitering

Ronnie Gardiner kommer till årets Medicinska riksstämma för att tillsammans med neurologen Thomas Lindén medverka i ett Konst & Läkekonstprogram om kulturens roll i rehabilitering. Missa inte det! Ingen föranmälan.

Fredagen den 6 december kl 14.00–15.00
Stora scen i utställningen

Konst & Läkekonst: Rytmen i blodet – exempel på kulturens roll i rehabilitering
Beskrivning: Kulturens betydelse för tillfrisknandet i samband med neurologiska sjukdomar och hjärnskador uppmärksammas alltmer. Neurologen Thomas Lindén, Sahlgrenska sjukhuset, berättar om intressanta studier av pacing vid Parkinsons sjukdom, körsångares fysiologiska reaktionsmönster och musik- och rytmterapi efter stroke. Den kände jazzmusikern Ronnie Gardiner framträder med en särskild metod för rytmterapi som han själv har skapat.
Medverkande: Kerstin Hulter Åsberg (moderator), Thomas Lindén, Ronnie Gardiner.

Foto: Harald Wallen