Läkare emblem
Pin

Stockholm
3-4 december 2015

000

Nyheter

Bea Uusma och Andrée-expeditionen - jakten på att lösa en medicinsk deckargåta

Bea Uusma, läkare och författare, tilldelades Augustpriset i fackboksklassen för sin bok Expeditionen. Min kärlekshistoria år 2013. I somras vann hon lyssnarnas pris för årets bästa sommarprat i Sveriges Radios P1.
Missa inte hennes fascinerande och inspirerande berättelse om jakten på att lösa den medicinska deckargåtan om Andrée-expeditionen på Medicinska riksstämman, fredagen den 5 december.


11 Juli, 1897. Ingenjör Andrées polarexpedition lyfter i en vätgasballong, på väg mot Nordpolen. Trettiotre år senare hittas resterna av deras sista läger på en öde glaciärö. I de tättskrivna dagböckerna kan man läsa hur de, efter bara dagars luftfärd, blivit tvungna att nödlanda på packisen och hur de i månader har släpat de flera hundra kilo tunga slädarna för att försöka ta sig tillbaka till fast mark. Tre män, med minimala kunskaper om arktiska förhållanden, mitt i en vit mardröm. När de stiger iland på Vitön upphör plötsligt alla anteckningar.

I snart hundra år har läkare, polarforskare och författare försökt lösa gåtan. Vad hände egentligen på ön? Varför dog de tre expeditionsmedlemmarna, trots att de hade stora mängder proviant, varma kläder, lådvis med ammunition och tre fungerande gevär?

Bea Uusma bestämmer sig för att ta reda på svaret. Hon gräver i arkiv och i polartrakternas permafrusna jordlager. Hon reser till Nordpolen med isbrytare och över packisen med helikopter. Hon samarbetar med specialistläkare, brottsplatsanalytiker, Rättsmedicinalverket och Sveriges Kriminaltekniska Laboratorium. Hon kullkastar vedertagna teorier (till exempel den om trikiner) och kommer fram till helt nya svar.

Nyfiken på Bea Uusmas sommarprat? Lyssna här >>

Foto: Anna-Lena Ahlström